Rustikálne kuchyne sú návratom ku koreňom

Rustikálne kuchyne sú návratom ku koreňom

Rustikálne kuchyne sú návratom ku koreňom

Strohé línie, neutrálne farby a minimalizmus. Ešte nedávno tento typ dizajnu volilo pre svoj domov množstvo ľudí. Dnes sa však karta obrátila a do popredia sa dostáva domáckejší štýl, ktorý do priestoru navráti teplo domova. Také, aké si mnohí pamätáme z kuchýň našich starých mám. Vidiecky štýl dnes nájdete aj v množstve bytov v centrách mesta, práve kvôli pohode a harmónií, ktorú do našich obydlí prináša.

V článku sa dozviete:

  • prečo sa rustikálne kuchyne tešia čoraz väčšej popularite,
  • na čo si dať pozor,
  • aké doplnky do tohto štýlu skvelo zapadnú,
  • prečo sú detaily dôležité .

Vyčarujte si rodinnú pohodu

Rustikálny štýl je skutočne návratom ku koreňom. Jeho prvky, ktoré dnes spájame, boli charakteristické pre rôzne kúty Európy. Niektoré prvky pochádzajú z Anglicka, iné z Francúzska či dokonca Rumunska. Štýl bol vytvorený tými, ktorí si nemohli dovoliť najnovšie trendy, dnes však vôbec nie je znakom nedostatku financií. Pri zariaďovaní sa tak nemusíte báť popustiť uzdu vašej fantázii. Čaro nespočíva v množstve staro vyzerajúcich vecí v jednej miestnosti, ale v jemnom balanse medzi klasikou a prvkami tradícií.

Nemusíte sa pritom riadiť žiadnymi striktnými pravidlami. Pokiaľ sa vám nejaké prvky rustikálneho štýlu nepáčia, vynechajte ich. Tie, ktoré vás očarili, viete zakomponovať do vášho domova aj v prípade, že ste si ako základný štýl zvolili niečo jednoduchšie.

Srdce je dôležité

Kuchyňa je srdcom každého domova a často sa práve v nej schádza celá rodina. Rustikálny štýl dodáva priestoru plnosť a dokáže vytvoriť pocit tepla rodinného krbu. Tradičnými prvkami vidieckeho rustikálneho štýlu je zdobená drevená kuchynská linka, mosadzné úchytky a klasický drez na riad. Tento štýl, prebratý z minulosti, dnes viete ešte podčiarknuť. Napríklad štýlovými vodovodnými kohútikmi.  

Podstatná je najmä funkčnosť. V kuchyni by ste sa mali cítiť dobre, nábytky a spotrebiče vyberajte tak, aby ste s nimi boli spokojní. Mali by ste im tiež nájsť také miesto, kde bude mať ich umiestnenie logiku. Keď si pozriete ponuku rustikálnych kuchýň, iste nájdete niečo vhodné práve pre vás.

Pozornosť by ste mali venovať aj výberu kuchynského stola. Tam sa predsa bude schádzať celá vaša rodina. Mal by byť čo najväčší, aby sa zaň posadilo čo najviac ľudí. K nemu nezabudnite doladiť drevené stoličky s vysokým nečalúneným operadlom.

Všetko s mierou

Nič by sa však nemalo preháňať. Vo vašej kuchyni by ste mali zachovať istú mieru jednoduchosti. Pri doplnkoch by ste sa mali snažiť kombinovať maximálne 3 farby, drevené prvky by mali vzájomne ladiť a nemalo by ich byť priveľa. Hnedá farba dreva by mala byť v rovnováhe s podlahami a kachličkami.

Svoju dušu skúste vložiť skôr do výberu detailov, ktoré z vášho domova spravia jedinečné miesto. Farby by ste mohli hľadať najmä v prírode, napríklad vo vašej záhrade. Ako doplnky môžete využiť rôzne textílie, ktoré môžu byť inšpirované prírodou.

Trh dnes ponúka nielen rustikálne kuchynské linky či stoly, ale aj spotrebiče, ktoré sa štýlovo podobajú na tie z minulosti.

Hrajte sa s detailmi

Do módy sa tiež vrátili doplnky, ktoré možno nájdete u babky na povale. Pokiaľ sa vám podarí zakomponovať ich do vašej novej kuchyne, bude mať pre vás ešte väčšiu hodnotu. K rustikálnemu štýlu tiež pasujú medené a hlinené vázy či maľované dózy na koreniny. Nemusíte sa tiež báť do kuchyne vniesť život v podobe byliniek, ktoré zasadíte do kvetináčov.

Zakúpiť si môžete napríklad tradičný keramický riad, ktorý vystavíte na svetlo sveta v presklených vitrínach. Na stenu namiesto obrazu zaveste macramé a kuchyňa snov je na svete. Už ju stačí len zaplniť zážitkami a spomienkami.

Zdieľajte s priateľmi