Interiérové dvere nemusia byť nudné. Ako si vybrať tie pravé?

Interiérové dvere nemusia byť nudné. Ako si vybrať tie pravé?

Interiérové dvere nemusia byť nudné. Ako si vybrať tie pravé?

Každý, kto už zariaďoval interiér, vie, že výber správnych dverí môže byť veľmi náročný. Ponuka interiérových dverí je dnes veľmi široká, je preto potrebné si svoj výber dobre premyslieť. Zvážiť by ste mali hneď niekoľko faktorov – kvalitu, dizajn, ale aj dispozičné riešenie.

V článku sa dozviete:

  • ako sa vyznať v obrovskom množstve ponúk,
  • aké materiály si zvoliť,
  • na čom sa neoplatí šetriť,
  • ako zakomponovať interiérové dvere do vášho domova.

Možností je mnoho

Pri výbere interiérových dverí by ste si mali odpovedať na niekoľko otázok. Uprednostňujem jednoduchosť alebo majú byť dvere štýlovým doplnkom? Sú pre mňa praktickejšie posuvné dvere alebo preferujem klasiku? Aký materiál si zvolím?

Na trhu sú dnes dostupné najrôznejšie typy dispozičných riešení dverí. Okrem klasického otvárania dverí si môžete zvoliť, posuvné dvere do stavebného puzdra, posuvné dvere na stene, otočné dvere, jednokrídlové aj dvojkrídlové dvere. Predtým, ako sa rozhodnete, by sme mali vziať do úvahy veľkosť priestoru. Pri klasických dverách by ste mali zvážiť, do ktorej strany sa budú vaše dvere otvárať.

Postavte sa pred priestor, kde budú vaše dvere a predstavte si, že ich idete otvoriť. Podľa tohto jednoduchého testu sa budete vedieť najlepšie rozhodnúť. Klasické dvere tiež dnes ponúkajú možnosť skrytých pántov. Tieto modely sú síce o niečo drahšie, dokážu však veľmi pekne zapasovať do takmer každého interiéru. Po tom, čo si odpoviete na praktické otázky, si prezrite našu širokú ponuku dverí. 

Dizajn je dôležitý

Pri výbere interiérových dverí všetci riešime aj to, ako nám zapadnú do dizajnu nášho domova. Väčšina ľudí sa rozhodne ladiť farbu dverí k podlahe. Týmto spôsobom určite nič nepokazíte. Pokiaľ ste si pri zariaďovaní vášho domova zvolili jednoduché línie a neutrálne farby, otvára sa vám možnosť vzhľad svojho interiéru z času na čas meniť, napríklad výraznými farbami doplnkov.

Možno však patríte medzi ľudí, ktorí si vo svojom domove dôkladne vyberali každý kúsok a práve dvere by vo vašom vysnenom domove mali hrať dôležitú úlohu výrazného doplnku. Dnes sú dostupné dvere v skutočne rôznych farbách, z ktorých si určite vyberiete.

Nebojte sa byť jedineční

V rámci ponuky klasických otváracích a posuvných dverí sa čoraz viac presadzuje aj špeciálne dizajnové riešenie dverí do obkladu. Vyberajú si ho najnáročnejší zákazníci, ktorí hľadajú do svojich interiérov jedinečné riešenia.

Ďalšou možnosťou sú sklenené otočné dvere, vďaka ktorým bude váš priestor pôsobiť jedinečným dojmom. Hodia sa najmä do väčších domov s otvoreným priestorom. Zvážiť by ste však mali náročnejšiu údržbu a častejšie čistenie.

Dôležité sú aj materiály

Práve na materiáloch by ste rozhodne šetriť nemali. Pokiaľ chcete svoje dvere využívať veľmi dlhú dobu, mali by ste si zvoliť kvalitu. Určite nebudete ľutovať. Nakupujte u overených predajcov, ktorí sa môžu za kvalitu svojich výrobkov zaručiť. Vo veľkoobchodoch síce nájdete lacnejšie výrobky, nemusia vám však dlhodobo vyhovovať. Radíme vám preto uprednostniť špecializované predajne, kde vám odborníci na interiér radi poradia a usmernia vás.

Kvalita sa dá overiť

Pri výbere by sme mali svoju pozornosť sústrediť aj na bezpečnosť. Protipožiarne dvere dokážu v prípade takejto nehody nielen odolať ohňu, ale aj zamedziť požiaru šíriť sa po dome. Výrobcovia musia byť držiteľmi certifikátu, ktorý vám bude zárukou bezpečia. Fungujú na základe integrovaných izolačných vlastností, ktorými dokážu odolávať požiaru určitý čas.

Rovnako, by ste mali zistiť, či vaše dvere odolajú vlhkosti. Túto kvalitu zabezpečujú najmä laky na dvere. Váš výrobca by mal používať laky najvyššej kvality, ktoré odolajú vlhkosti. Pýtať by ste sa tiež mali na mechanickú odolnosť. Kvalitné dvere vydržia roky a pokiaľ si zvolíte dobre, nikdy vás nebudú trápiť vŕzganím či problémami so zatváraním.

Zdieľajte s priateľmi