Ergonómia je základ

Kuchyňa, miesto kde sa nielen veľa varí, ale sa toho veľa aj povie. Miesto kde sa stretáva celá rodina a je srdcom domácnosti. Prúdi v nej veľa pohybu. Ku kuchynským prácam patrí absolvovanie dlhých ciest po kuchyni sem a tam. Preto by mala spĺňať základné ergonomické pravidlá. Ergonomické je vlastne to, čo je praktické, jednoduché na obsluhu, účelné a dizajnovo tvarované tak, aby to čím lepšie vyhovovalo našim potrebám.
Nepotrebným cestám naprieč kuchyňou sa dá ľahko vyvarovať, len musíme už pri plánovaní kuchyne mať dôkladne premyslené typické činnosti, ktoré tu prebiehajú. Podľa činností vykonávaných v kuchyni delíme kuchyňu na 5 zón.
Musí byť umožnene plynulé fungovanie základných činností ktoré v kuchyni vykonávame. Ide o uskladnenie, prípravu a konzumáciu jedál a ďalších nadväzujúcich činnosti. Týka sa to umývania riadu, skladovania zásob a samotného varenia a pečenia.
Kuchyňa by mala byť nielen krásna, ale aj praktická.
Zásoby
V tejto kuchynskej zóne sa umiestňujú typické polotovary dennej spotreby, ako napríklad konzervy, ryža, cestoviny alebo chladené nápoje.
Ukladanie
Táto kuchynská zóna slúži k ukladaniu riadu, pohárov, príborov.
Umývanie
Vedľa drezu a umývačky riadu sa v tejto “mokrej” zone nachádza taktiež odkvapkávač na riad, priestor na odpadkové koše, rovnako ako čistiace prostriedky.
Príprava
Táto zóna patrí k hlavnej pracovnej oblasti kuchyne. Tu sa odohráva väčšina prípravných práci aj príprav samotného varenia. Tu majú svoje miesto pracovné príbory, kuchynské elektrospotrebiče ale taktiež korenie.
Varenie/Pečenie
Táto kuchynská zóna je vyhradená pre varnú dosku, trúbu na pečenie, mikrovlnnú trúbu, odsávač par, hrnce, panvice, pracovné príbory a plechy na pečenie.
- Kuchyňa U
- Kuchyňa G
- Kuchyňa L
- Jednoradová kuchyňa
- Dvojradá kuchyňa
- Kuchyňa s ostrovčekom